fbpx

Kas puuduvate hammaste asendamisel rakendada implantaate või proteese?

Puuduvad hambad mõjutavad igapäevaelu kvaliteeti. Toitumine ja enesehinnang võivad kannatada, kui hambad puuduvad.

Sotsiaalne suhtlemine muutub keerulisemaks, kui naeratus pole terviklik. Iga elukümnendiga suureneb vajadus hambaravi järele.

Implantaadid ja proteesid pakuvad lahendusi, mis taastavad naeratuse ja enesekindluse. Implantaadid on kaasaegne ja esteetilisem lahendus, samas kui proteesid on traditsioonilisemad. Õige meetodi valik tagab parema enese heaolu.

Mis on hambaimplantaadid?

Hambaimplantaadid pakuvad kaasaegset lahendust puuduvate hammaste asendamiseks. Titaanist kruvi, mis asendab hamba juurt, paigaldatakse kirurgiliselt lõualuusse. Sellele kinnitatakse hambakroon, mis näeb välja ja tundub nagu loomulik hammas. Implantaadid on vastupidavad ja esteetiliselt meeldivad, pakkudes pikaajalist lahendust.

Implantaadid võimaldavad asendada üksikuid või mitmeid hambaid. Need ei kahjusta kõrvalasuvaid hambaid, erinevalt traditsioonilistest sildproteesidest. Implantaatide paigaldamine eeldab piisavat luukoe olemasolu, kuid vajadusel saab luud kasvatada. Luu kasvamine võtab aega 4-6 kuud, kuid tulemuseks on stabiilne ja loomulik tunne suus.

Implantaadid toetavad ka erinevaid proteese, sealhulgas ortodontilisi ankruid ja sildasid. Need lahendused on eriti tõhusad, kui soovitakse parandada eemaldatavate proteeside stabiilsust. Hambaimplantaadid on seega parim valik, kui soovite taastada naeratuse ja funktsionaalsuse, ilma et peaksite muretsema kõrvalasuvate hammaste kahjustamise pärast.

Mis on proteesimine?

Proteesid jagunevad kolmeks: suust eemaldatavad, suust mitte-eemaldatavad ja kombineeritud. Eemaldatavad proteesid hõlmavad osalisi plaatproteesid, totaalproteesid ja tugibüügelproteesid. Need proteesid võivad algul tunduda harjumatud, kuid suu kohaneb nendega kiiresti.

Suust mitte-eemaldatavad proteesid, nagu hambakroonid ja sildproteesid, tsementeeritakse arsti poolt suhu. Nende valmistamiseks lihvitakse hammast, et teha ruumi tehnikute poolt laboris valmistatavale kroonile. Sildprotees ühendatakse naaberhammaste kroonidega, pakkudes tugevat ja püsivat lahendust. Osaline protees ehk partsiaalprotees asendab ühte või mitut hammast, kui patsiendil on säilinud piisavalt oma hambaid, millele protees saab kinnituda.

Proteeside hooldamine on oluline nende pika kasutusea tagamiseks. Vastupidavad ja kergesti hooldatavad proteesid tagavad kasutajale mugavuse ja kindluse. Eemaldatavad proteesid vajavad regulaarset puhastamist, et vältida toidujääkide ja bakterite kogunemist. Suust mitte-eemaldatavad proteesid vajavad samuti hoolikat hügieeni, et säilitada suu tervis ja proteeside funktsionaalsus.

Hambaimplantaatide eelised ja puudused

Hambaimplantaat

Hambaimplantaadid pakuvad mitmeid eeliseid. Implantaadid on püsivad ja vastupidavad, pakkudes pikaajalist lahendust. Titaanist kruvi, mis asendab hamba juurt, kinnitatakse lõualuusse, pakkudes tugevat alust kunsthambale. See tagab loomuliku välimuse ja tunde, mis sarnaneb päris hammastega. Implantaadid ei kahjusta kõrvalasuvaid hambaid, erinevalt sildproteesidest, mis võivad vajada naaberhammaste lihvimist. Implantaadid toetavad ka erinevaid proteese, parandades nende stabiilsust ja funktsionaalsust.

Implantaadid võimaldavad inimestel nautida mitmekesist toitumist ilma piiranguteta. Hambaimplantaadid pakuvad paremat mälumisjõudu ja stabiilsust võrreldes eemaldatavate proteesidega, mis võivad suus liikuda. Implantaadid aitavad vältida lõualuu atroofiat, säilitades luu tervise ja struktuuri. Hambaimplantaadid on sobilikud pea kõigile patsientidele, kuid leidub vastunäidustusi, nagu igemepõletik või ebapiisav luukoe. Implantaadi paigaldamine nõuab kirurgilist sekkumist ja piisavat luukoe olemasolu, kuid tulemuseks on stabiilne ja loomulik tunne suus.

Hambaimplantaatide puudused hõlmavad protseduuri keerukust ja maksumust. Implantaadi paigaldamine on kirurgiline protseduur, mis võib nõuda mitmeid visiite hambaarsti juurde. Protseduur võib olla kallis, kuid erinevad kliinikud pakuvad implantaate erinevate hindadega. Implantaadi paigaldamine eeldab piisavat luukoe olemasolu, kuid vajadusel saab luud kasvatada. Luu kasvamine võtab aega 4-6 kuud, mis võib pikendada kogu protsessi kestust. Implantaate ei saa paigaldada lastele ega igemepõletiku korral, seega on oluline konsulteerida hambaarstiga, et hinnata sobivust.

Hambaproteeside eelised ja puudused

Hambaprotees

Hambaproteesid pakuvad mitmeid eeliseid, sealhulgas nende madalam hind ja kiire paigaldamine. Kuna proteesid on eemaldatavad, saavad patsiendid neid hõlpsasti puhastada ja hooldada, mis muudab igapäevase hoolduse mugavamaks. Samuti on proteeside paigaldamine sageli vähem invasiivne kui implantaatide seadmine, mis nõuab kirurgilist sekkumist ja pikemat taastumisperioodi. Paljudele inimestele, kes on harjunud eemaldatavate proteesidega, võib see lahendus olla vähem hirmutav ning nad saavad nautida taastatud funktsionaalsust ja esteetikat ilma kirurgilise protseduuri vajaduseta.

Siiski on hambaproteesidel ka oma puudused. Üks peamisi muresid on nende stabiilsus ja mugavus. Paljud patsiendid tunnevad alguses proteeside kandmisel ebamugavust või harjumatust ning pikemas perspektiivis võivad proteesid liikuda või libiseda, mis võib tekitada muret toitumise ja enesehinnangu osas. Lisaks võivad eemaldatavad proteesid vajada regulaarselt kohandamist, et tagada nende õige sobivus, mis võib tähendada lisakülastusi hambaarsti juurde. Seega on oluline kaaluda nii eeliseid kui ka puudusi, et leida endale sobivaim lahendus.

Kumba varianti valida?

Implantaadid ja proteesid pakuvad erinevaid eeliseid ja puudusi, mis võivad mõjutada teie otsust. Implantaadid on vastupidavamad ja esteetilisemad, pakkudes loomulikku välimust ja tunnet. Need kinnitatakse lõualuusse, mis tagab stabiilsuse ja parema mälumisjõu. Implantaadid ei kahjusta kõrvalasuvaid hambaid, mis on oluline pikaajalise suu tervise säilitamiseks. Implantaadid võivad aga olla kallimad ja nõuavad kirurgilist sekkumist, mis võib mõnele patsiendile tunduda hirmutav.

Proteesid, sealhulgas suust eemaldatavad ja suust mitte-eemaldatavad variandid, pakuvad kiiret ja sageli odavamat lahendust. Eemaldatavad proteesid, nagu osalised plaatproteesid ja totaalproteesid, kohanduvad kiiresti suuga ja parandavad esteetilist välimust. Need võivad aga alguses tunduda ebamugavad ja vajavad regulaarset hooldust, et vältida toidujääkide ja bakterite kogunemist. Suust mitte-eemaldatavad proteesid, nagu hambakroonid ja sildproteesid, pakuvad püsivamat lahendust, kuid nende paigaldamine võib kahjustada naaberhambaid.

Otsuse tegemisel on oluline kaaluda oma individuaalseid vajadusi ja eelistusi. Implantaadid sobivad neile, kes otsivad pikaajalist ja esteetilist lahendust, samas kui proteesid võivad olla sobivamad neile, kes eelistavad kiiret ja odavamat varianti. Konsulteerige hambaarstiga, et arutada oma võimalusi ja leida parim lahendus teie suu tervise ja elukvaliteedi parandamiseks.

Implantaadid ja proteesid pakuvad erinevaid lahendusi puuduvate hammaste asendamiseks. Implantaadid tagavad stabiilsuse ja loomuliku välimuse. Proteesid pakuvad kiiret ja taskukohast alternatiivi. Puuduva hamba asendamise valik sõltub individuaalsetest vajadustest ja eelistustest. Professionaalne nõustamine aitab teha teadliku otsuse. Hambaarst hindab teie suu tervist ja soovitab parimat lahendust.

Dentales Hambaravi

Usume, et hambaravi on osa elukestvast tervisest

Hambaravi ei ole pelgalt vastumeetmed, vaid ennetava hoolduse ja suuhügieeni oluline osa. Terved hambad ja igemed mängivad keskset rolli nii sinu naeratuse kui ka üldise heaolu juures.

Tervisekassa Symbol White

Tervisekassa hüved

Oleme Tervisekassa lepingupartner, võimaldamaks seeläbi meie patsientidele erinevaid hüvesid.

Paindlik järelmaksuvõimalus

Meie juures saate murevabalt hambad korda, ilma et peaksite koheselt teenuste eest täies ulatuses tasuma.

Aleksandr Dedjulja⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Olen olnud patsient juba mitu aastat ja alati saanud meeldivat teenindust. Registraator Natalja leiab alati sobiva aja ja soovitab õiget arsti. Aitäh, Dentales Hambaravi!
Ruth Ääremaa⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Suurepärane hambaarst Triinu Võlli. Ka vanem inimene saab tema poolt väga hea hambaravi.
Tea Tõnov⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Arst on kannatlik ja loob hirmuvaba atmosfääri. Valud on vähenenud ning saan taas rahulikult magada.
Kuidas saame aidata

Lai valik teenuseid

Meie juurde saate tulla kogu perega!

Soodapesu

Soodapesu käigus uhutakse vee, õhu ja soodapulbri abil hammastelt katt ja plekid. Soodapesu puhastab hambad pigmendist.

Valgendamine

Hammaste valgendamine hambaravikabinetis on ohutu protseduur. Tulemuseks on kauapüsiv valge naeratus.

Raviplaani koostamine

Kui on soov ravida, aitavad meie arstid esimesel visiidil välja selgitada soovid ja suu hetkeseisu, et koostada raviplaani.

Hambakaariese ravi

Hambaauk puhastatkse puuri ja käsiinstrumendiga, asetatakse hambaga sobituv täidis. Täidis poleeritakse ja hammas ongi terve!

Juureravi

Juureravi vajavad need hambad, mille närviruum on kahjustunud. Neis on tekkinud pulpiit või periodontiit.

Igemeravi

Igemepõletiku puhul piisab enamasti hambakivi eemaldamisest. Raskem põletik võib vajada kirurgilist sekkumist.

Hammaste eemaldamine

Hamba eemaldamine on vajalik, kui hamba krooniosa on ulatuslikult hävinud või hamba juure all on põletik, mille ravi pole võimalik.

Proteesimine

Suust eemaldatavd proteesid on need, mida patsient saab puhastamise ajaks ise suust ära võtta. Mitu hammast võimalik.

Implantoloogia

Implantoloogia tuleb appi siis, kui on soov uut hammast paigaldada selliselt, et see jääks elu lõpuni suhu, lõualuu külge.