fbpx

Mis võib põhjustada kaariest ning kuidas seda vältida?

Kaaries on tõsine probleem, mis mõjutab paljusid inimesi. Hambakaaries kahjustab hamba kõvakude ja võib põhjustada valu ning ebamugavust.

Eestis on hambakaariese kahjustusi keskmisest rohkem. Kaaries võib tekkida igas vanuses, kuid eriti tuleb seda ette teismelistel ja noortel täiskasvanutel.

Õige suuhügieen ja toitumine aitavad vähendada kaariese riski. Kaariese algusjärgus on ravi lihtne ja tõhus.

Mis on kaaries?

Kaaries on hamba kõvakoe kahjustus, mis tekib bakterite toodetud hapetest. Need happed lagundavad hambaemaili, mis viib hambaaukude tekkeni. Ilma ravita võib kaaries põhjustada tõsiseid tüsistusi, nagu hambavalu ja juurepõletik. Kaariese varajane avastamine ja ravi on oluline, et vältida edasisi probleeme.

Hambakaaries on maailmas enimlevinud probleeme. Eestis kannatab selle all umbes 80% elanikkonnast. Kaariese teke on seotud suhkru tarbimise sageduse ja intensiivsusega. Vale toitumine ja halb suuhügieen soodustavad kaariese arengut, kuna hambakatus olevad bakterid saavad toitaineid toidujääkidest, mis jäävad hammastele.

Kaariese peamised põhjustajad

Kaariese teke algab bakterite kogunemisega hambapinnale. Hambakatt koosneb bakteritest, limaskestast ja toidujääkidest. Need bakterid toodavad happeid, mis kahjustavad hambaemaili. Süsivesikuterikas toit, eriti suhkrud, soodustab nende hapete tootmist. Suhkru tarbimine muudab sülje happelisemaks, mis omakorda kiirendab kaariese teket.

Ehk siis vale toitumine mängib olulist rolli. Sagedane suhkru tarbimine suurendab kaariese riski. Magusad joogid ja suupisted, mida tarbitakse päeva jooksul, loovad soodsa keskkonna bakterite kasvuks.

Suuhügieeni puudumine on teine oluline tegur. Regulaarne hammaste pesemine ja hambaniidi kasutamine aitavad eemaldada hambakattu. Ilma korraliku hoolduseta koguneb katt, mis viib kaariese tekkeni. Hambaarstid soovitavad regulaarselt kontrollida hammaste seisukorda, et avastada kaaries varajases staadiumis. Nii saab vältida tõsisemaid tüsistusi ja säilitada tervislikud hambad.

Kaariese sümptomid

Kaariese sümptomid võivad olla mitmekesised ja sõltuvad kahjustuse ulatusest. Esialgses staadiumis võib kaaries olla nähtamatu ja ilma sümptomiteta. Hambakaariese arenguga võivad ilmneda tundlikkus külmade, kuumade või magusate toitude suhtes. Sageli kaasneb sellega ebamugavustunne või kerge valu, mis võib süveneda, kui kaaries levib sügavamale hamba struktuuri. Kaariese sümptomite äratundmine on oluline, et vältida edasisi tüsistusi ja säilitada suu tervis.

Hambakaariese süvenedes võivad sümptomid muutuda tõsisemaks. Hambavalu võib muutuda pidevaks ja intensiivseks, eriti toidu närimisel või hammaste kokkupuutel külma õhuga. Kaariese tõttu tekkinud hambaauk võib olla nähtav tumeda või valge laiguna hamba pinnal. Kui kaaries jõuab hamba närviruumi, võib tekkida põletik, mis põhjustab tugevat valu ja turset. Sellises olukorras on vajalik kiire hambaarsti sekkumine, et vältida hamba eemaldamise vajadust.

Kaariese sümptomite varajane avastamine ja ravi on kriitilise tähtsusega. Hambaarstid rõhutavad, et suutervis algab kodust ja regulaarne suuhügieen aitab vähendada kaariese riski. Uuringud näitavad, et Eestis on laste suutervis alla Euroopa keskmise. Kolmeaastaste laste seas vajab 29% kaarieseravi, mis rõhutab varajase sekkumise olulisust. Hambaarsti regulaarne külastamine aitab avastada kaaries varajases staadiumis, võimaldades valutut ja tõhusat ravi, mis taastab hamba funktsionaalsuse ja väldib edasisi probleeme.

Kuidas ennetada kaariese teket

Kuidas ennetada kaariese teket

Kaariese ennetamine algab igapäevasest suuhügieenist. Regulaarne hammaste pesemine kaks korda päevas aitab eemaldada hambakattu ja vähendada bakterite hulka suus. Hambaniidi kasutamine jõuab kohtadesse, kuhu hambahari ei ulatu, eemaldades toidujäägid ja katu hammaste vahelt. Fluoriidiga hambapasta tugevdab hambaemaili ja vähendab kaariese riski. Hambaarstid soovitavad kasutada ka suuvett, mis aitab tappa baktereid ja värskendada hingeõhku.

Toitumine mängib samuti olulist rolli kaariese ennetamisel. Süsivesikuterikaste toitude ja jookide tarbimise piiramine vähendab bakterite toitaineid, mis toodavad hambaid kahjustavaid happeid. Magusad ja happelised toidud tuleks tarbida söögikordade ajal, mitte nende vahel. Ksülitooliga närimiskumm võib olla ka kasulik, kuna see vähendab bakterite kasvu ja soodustab sülje tootmist, mis neutraliseerib happeid.

Regulaarsed hambaarsti külastused on hädavajalikud kaariese varajaseks avastamiseks ja raviks. Hambaarstid saavad tuvastada kaariese märke, mida ise ei pruugi märgata. Professionaalne puhastus eemaldab hambakivi ja katu, mis aitab säilitada suu tervist. Hambaarsti soovitused ja ennetavad meetmed, nagu fluoriidilakk või -geel, võivad oluliselt vähendada kaariese teket.

Ravivõimalused kaariese korral

Kaariese ravi algab varajase avastamisega. Hambaarstid saavad kaariese esimeses staadiumis, mida tuntakse kui valge laigu staadium, peatada hambaemaili kahjustuse. Remineraliseerimine on üks tõhus meetod, mis aitab tugevdada hambaemaili ja vähendada tundlikkust. Fluoriidiga tooted mängivad siin olulist rolli, kuna need aitavad taastada mineraale, mida bakterid on eemaldanud.

Kui kaaries on juba tekkinud, on oluline eemaldada kahjustatud kude. Hambaarstid kasutavad puure ja käsiinstrumente, et eemaldada karioosne kude. Pärast seda täidetakse tekkinud defekt hambaga sobituva täidismaterjaliga. Täidise paigaldamine taastab hamba funktsionaalsuse ja välimuse. Täidise poleerimine tagab, et pind jääb siledaks ja mugavaks.

Tõsisemate juhtumite korral, kui kaaries on jõudnud hamba närviruumi, võib osutuda vajalikuks juureravi. Juureravi eemaldab nakatunud koe ja täidab juurekanalid, et vältida edasisi infektsioone. Hambaarstid pakuvad ka tuimestust, et ravi oleks valutult teostatav. Regulaarne suuhügieen ja hambaarsti külastused aitavad vältida kaariese kordumist ja tagavad, et hambad püsivad terved.

Kaariese ennetamine on kriitilise tähtsusega suutervise säilitamisel. Regulaarne hammaste pesemine ja hambaniidi kasutamine aitavad eemaldada hambakattu ja vähendada bakterite hulka suus. Lisaks suhkrurikaste toitude vältimine vähendab kaariese riski.

Regulaarne suuhügieen on teie suutervise nurgakivi. Hambaarsti külastused aitavad avastada kaariese märke varajases staadiumis. Varajane avastamine ja ravi peatavad hambakaariese edasise leviku. Hoolikas suuhügieen ja ennetavad meetmed tagavad tervislikud hambad ja naeratuse, mis kestab kogu elu.

Dentales Hambaravi

Usume, et hambaravi on osa elukestvast tervisest

Hambaravi ei ole pelgalt vastumeetmed, vaid ennetava hoolduse ja suuhügieeni oluline osa. Terved hambad ja igemed mängivad keskset rolli nii sinu naeratuse kui ka üldise heaolu juures.

Tervisekassa Symbol White

Tervisekassa hüved

Oleme Tervisekassa lepingupartner, võimaldamaks seeläbi meie patsientidele erinevaid hüvesid.

Paindlik järelmaksuvõimalus

Meie juures saate murevabalt hambad korda, ilma et peaksite koheselt teenuste eest täies ulatuses tasuma.

Aleksandr Dedjulja⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Olen olnud patsient juba mitu aastat ja alati saanud meeldivat teenindust. Registraator Natalja leiab alati sobiva aja ja soovitab õiget arsti. Aitäh, Dentales Hambaravi!
Ruth Ääremaa⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Suurepärane hambaarst Triinu Võlli. Ka vanem inimene saab tema poolt väga hea hambaravi.
Tea Tõnov⭐⭐⭐⭐⭐
Read More
Arst on kannatlik ja loob hirmuvaba atmosfääri. Valud on vähenenud ning saan taas rahulikult magada.
Kuidas saame aidata

Lai valik teenuseid

Meie juurde saate tulla kogu perega!

Soodapesu

Soodapesu käigus uhutakse vee, õhu ja soodapulbri abil hammastelt katt ja plekid. Soodapesu puhastab hambad pigmendist.

Valgendamine

Hammaste valgendamine hambaravikabinetis on ohutu protseduur. Tulemuseks on kauapüsiv valge naeratus.

Raviplaani koostamine

Kui on soov ravida, aitavad meie arstid esimesel visiidil välja selgitada soovid ja suu hetkeseisu, et koostada raviplaani.

Hambakaariese ravi

Hambaauk puhastatkse puuri ja käsiinstrumendiga, asetatakse hambaga sobituv täidis. Täidis poleeritakse ja hammas ongi terve!

Juureravi

Juureravi vajavad need hambad, mille närviruum on kahjustunud. Neis on tekkinud pulpiit või periodontiit.

Igemeravi

Igemepõletiku puhul piisab enamasti hambakivi eemaldamisest. Raskem põletik võib vajada kirurgilist sekkumist.

Hammaste eemaldamine

Hamba eemaldamine on vajalik, kui hamba krooniosa on ulatuslikult hävinud või hamba juure all on põletik, mille ravi pole võimalik.

Proteesimine

Suust eemaldatavd proteesid on need, mida patsient saab puhastamise ajaks ise suust ära võtta. Mitu hammast võimalik.

Implantoloogia

Implantoloogia tuleb appi siis, kui on soov uut hammast paigaldada selliselt, et see jääks elu lõpuni suhu, lõualuu külge.

Uus! ClearX kaperavi – alates 1900 eurot!

X